Døden og piken - Krig og kjærlighet Sinfonietta Innlandet

Gjøvikhallen - Døden og piken - Krig og kjærlighet Sinfonietta Innlandet

Gjøvikhallen
laurdag 7.4.2018
Fra 16:00 Opp til 17:30
Gjøvikhallen
Country Name
0 Deltager
Program:
Biber: La Battalia
Schubert: Døden og Piken
Mononen: tango "Sagolandet" - sammen fra elever fra Gjøvik kunst- og kulturskole

Som tittelen antyder, presenterer orkesteret denne gangen et dramatisk program i en utfordrende og spennende ramme. Konserten koreograferes av danseren og koreografen Kyrre Texnæs, som i mange sammenhenger beskrives som en trollmann med det rette orkesteret i hendene. Han samarbeidet med SI i 2017 om produksjonen "Musikk i bevegelse", og det var en stor opplevelse for både publikum og musikere. Vi er derfor oppriktig glade for igjen å kunne tilby publikum i Innlandet en konsert der Texnæs er med!

Franz Schubert (1797-1828) skrev sin siste store strykekvartett «Døden og Piken» i 1824-25. Navnet fikk den fra Schuberts sang med samme navn, som vi finner igjen i kvartettens 2. sats. Tradisjonelt har man ofte gitt dette verket et slags stemningsmotiv: «Skjebne og liv» - et motto for livets tragikk. Musikken er alvorlig – Schubert var i disse siste par årene av sitt liv meget bevisst på at mennesket lever under en evig dødsdom. Likevel er Finalen nærmest eksplosiv av hvileløs fremdrift og kraft. Gustav Mahler har arrangert kvartetten for strykeorkester – et meget fint stykke arbeid.
En av historiens store barokkomponister som først i nyere tider for alvor har dukket opp fra glemselens slør, er Heinrich I. Biber (1644-1704) fra Böhmen. Han var en av datidens mest virtuose fiolinister, men var også en meget anerkjent komponist med en omfattende produksjon av både kirkemusikk, kammermusikk og musikk for store ensembler. Bestillings- og underholdningsmusikk skrev han også mye av.

Det verket SI presenterer i denne konserten er et stykke som i vår tid har fått sin renessanse og framføres hyppig over hele verden: «Battalia – slaget». Dette kan man trygt kalle programmusikk, idet Biber her både maner og maler frem slagscener og krigssituasjoner med bred og tydelig pensel.

Når publikum kan nyte begge disse musikkhistorisk sentrale verkene fra to svært ulike tidsepoker på samme konsert, tror vi at vi nettopp pga. ulikheten i stil og uttrykk, sammenstilt med det dramatiske innhold som underbygges av koreografien, kan utdype opplevelsen av både krig og kjærlighet. Forhåpentligvis vil publikum få et styrket og mer personlig forhold til denne musikken og til den kunstneriske kraft i musikken.

At publikum også får møte unge elever fra Gjøvik kunst- og kulturskole i den finske komponisten Mononens Tango «Sagolandet» - letter litt på dramatikken, skjønt tangoen er i seg selv ikke den minst dramatiske musikkform – her møter vi først og fremst kjærlighetens uttrykk, også den er dramatisk!

Vis mer
La ikke anledningen til å selv dømme om dette og oppleve dette gå fra dere. Vi garanterer en sterk musikkopplevelse!

Billettsalg ved inngangen og via linken:
Kulturskoleelever får fri entre
Billetter: Voksne: kr. 300, Barn / Ungdom / Student: kr. 200
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Vis litt kjærlighet.

Gi oss gjerne!

Takk skal du ha.

Som alle vil ha Hjelp mye.

Takk skal du ha.